De italienske Dolomittene er et eldorado for en aktiv ferie, og byr på muligheter for både fotturer, sykling og klatring. Foto: iStock

Sjampis, opera og dating:

Alsgaards feriefavoritter

I Seiser Alm bestakk Thomas det svenske skilandslaget med sjampis. I Livigno sang landslagslegen opera så det ljomet mellom fjellene. I Seefeld datet Thomas kona for første gang.

Den bobilfrelste skistjerna med fem OL-gull, seks VM-gull, syv NM-titler, Hymer-bobil og en genuin interesse og lidenskap for god mat og vin, har plukket ut sine favorittsteder i utlandet og Norge.
Thomas Alsgaard tar gjerne med seg "Hymer'n" på tur. Øverst på ønskelista er en kulinarisk reise til Alpene. Foto: Oddgeir Visnes

Seiser Alm
- Seiser Alm i Italia er favoritt nummer en både sommer og vinter. Mye brukt til høydesamlinger i september og som precamp i forkant av mesterskap. Et platå som ligger på 2000 meter, omgitt av høye fjell og vanvittig vakkert. Jeg var der første gang som junior i 1991-92, forteller Thomas Alsgaard.

Seiser Alm ligger på 2000 meters høyde, og er omgitt av spektakulære fjelltopper. Foto: seiseralm.it
Flotte fjellturer
På sommeren er det flott å gå turer i fjellet med fine gress-sletter og flotte topper. Klatrestiene er noe mer utfordrende, men fortsatt på et nivå hvor man ikke trenger sikringsutstyr.

Man kan også prøve Via ferrata (jernstier for klatring), men det er for viderekomne og – ifølge Thomas – personer som mangler genet for høydeskrekk. I fjellet kan man også gå til hytter hvor det er mulig å få kjøpt både mat og kaffe.

- Seiser Alm er glimrende for helårsaktiviteter og jeg mener å ha lest at det er et av stedene i Europa med flest soldager. Om vinteren er det fantastiske, flotte nypreparerte løyper, forteller Thomas.
En tur i Via ferrata er for viderekomne turgåere - og for de uten høydeskrekk! Foto: iStock

Skistjerner på sjampis
Høsten 2005 hadde Thomas med seg det svenske skilandslaget på samling i Seiser Alm. Thomas var da trener for svenskene. Trener Thomas og skistjerner som Marcus Hellner, Anders Sødergren, Johan Ohlsson, Petter Larsson og Bjørn Lind var ute på en tøff tur.

- Det var en langtur og vi kom frem til et av de karakteristiske fjellene med en 4-500 meter fjellvegg. Jeg prøvde å pushe på en ekstra treningstur opp til toppen, men det var ikke stemning for det, sier Thomas. Gode råd var dyre og Thomas bestemte seg for å lokke hele gjengen med Dom Perignon Champagne!  Svenskene lot seg ikke be to ganger og klatret som geiter opp til toppen med så edle dråper i premiepotten.

- I Sverige kalles Dom Perignon for «Dompa». Derfor er fjelltoppen i ettertid blitt omdøpt til Dompa-toppen, ler Thomas.

Seefeld byr på gode turmuligheter både sommer og vinter. Foto: Austrian National Tourist Office

Seefeld
I Tirol i Østerrike ligger en annen av Thomas sine favoritter. Seefeld ligger litt lavere og har mer skog. På vinterstid har stedet flotte alpinmuligheter og et stort løypenett. Her kan man gå lange turer i fint terreng og det finnes enkle serveringssteder med god atmosfære. Ski Classics har flyttet et renn hit.

- Også et fint sted på sommerstid med mange og gode stier både for løping og sykling. Byen er koselig med et fint sentrum hvor det skjer mye hele tiden, forteller Thomas.

Dolomittene byr på fantastisk turterreng, og har i tillegg flest soldager i Europa. Foto: iStock
Dating og kino
Stedet er også noe helt spesielt for familien Alsgaard av en annen grunn. Det var her Thomas og kona Rønnaug Schei Alsgaard datet for første gang!

- Vi var på kino og så filmen «You’ve Got Mail». Filmen var dårlig, men daten var en suksess, smiler Thomas Alsgaard.

Paret har nå to barn og hele familien er ofte på farta sammen og ute på bobilturer med «Hymern’n».

Livigno ligger på en høyfjellsslette 1800 meter over havet helt nord i Italia, på grensen mot Sveits. Foto: iStock
Livigno
En tredje favoritt for Thomas er Livigno, en liten tollfri stat nord i Italia, klemt inne ved fjellet. Stedet liger i en liten dal og er et bra sted å shoppe.

- I tida før jul er det pyntet og utrolig fint. Har vært på mange høydesamlinger her, både med landslaget og med mitt eget lag Team LeasePlan Go. Et vanvittig flott sted, sier Thomas.
Livigno byr på varierte fot- og sykkelturmuligheter i frisk alpeluft. Foto: iStock

Opera-sjokket
Det var her Thomas som trener for det svenske skilandslaget, ble tatt på senga med en hinsides operaopplevelse. Laget hadde en dansk landslagslege. Alle visste at han var spreking som var glad i å trene. Ingen visste at han hadde et annet, skjult talent. Det kom som lyn fra klar himmel da han avslørte det. Og med en vanvittig kraft:

- Plutselig stod han midt ute på en gresslette og sang O Sole Mio så det ljomet mellom fjellene. Han hadde en utrolig sterk og klar stemme. En fantastisk opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme, forteller Thomas Alsgaard.

Med godt vedlikeholdte veier og gode campingmuligheter ligger alt til rette for å oppleve Alpene med bobil. Foto: Oddgeir Visnes
Stelviopasset
Med bil og bobil anbefaler Thomas en tur over Stelviopasset. Stelviopasset 2757 meter over havet, er et fjellpass i Ortlermassivet i Nord-Italia. Ofte omtalt som en av verdens skumleste kjøreturer og passet over alle fjellpass. En mektig opplevelse på smale veier og hårnålssvinger, omgitt av fjell og mektig natur.

Fluelapasset i alpene i Sveits er et annet flott, klassisk sted for biltur som Thomas har stor sans for.

Fantastisk vakkert og fantastisk natur på Onøy i Lurøy kommune i Nordland. Foto: Thomas Alsgaard

Fantastiske Helgelandskysten
Thomas sin norske favoritt er uten tvil Helgelandskysten. Den er helt spesiell for ham og har vært det i mange år.

- Her ferierte jeg ofte i barndommen. Det var her min far kom fra. Det finnes mange vakre steder i verden, men Helgelandskysten er i særklasse. En vanvittig natur. Et flott sted for kajakk, man kan ta ferge ut på øyene og man kan gå på fjelltopper. Også et eldorado for dykking. Fridykking på 12-13-14 meters dybde for å plukke kamskjell er utrolig kult. Og kamskjellene er fantastiske, forteller Thomas.

Dolomittene byr på både kultur og historie, i tillegg til flotte naturopplevelser. Foto: Oddgeir Visnes

Kulinarisk bobiltur
Thomas og familien har bli helfrelste bobilfans, og både drømmer om og planlegger nye bobil-opplevelser.

- Drømmen er å legge ut på en kulinarisk reise gjennom Tyskland. Italia, Sveits og Østerrike med bobil. Da skal jeg ta med meg Michelin-guiden. Det er utrolig mange flotte restauranter med både en og flere stjerner i dette området. Nei, god mat og vin – det er tingen, smiler Thomas Alsgaard.

Aktuelt